Kaštanovník jedlý (Castanea sativa)
Sweet Chestnut/Ess-Kastanie
Kaštanovník, lidově zvaný jedlý kaštan, pochází stejně jako jírovec maďal ze západního Kavkazu a Balkánského poloostrova – to je však to jediné, co mají společného. Kaštanovník je z čeledi bukovitých a jediný svého druhu v Evropě. Je to nádherný statný a rozložitý strom, nejdůležitější jsou ale jeho plody. Nažky – „jedlé kaštany“ neboli „marony“ ukryté po více kusech v pichlavé slupce dozrávají v září a říjnu, slupka puká a jedlé kaštany vypadnou na zem. Jsou plné vitamínů a minerálů, výživnější než ořechy, brambory nebo obiloviny. Říká se, že jsou ideální potravou pro nervy všech osob po čtyřicítce, jejich konzumace je prevencí vzniku ztráty paměti. Kaštanovník dorůstá až 30 metrů a může žít stovky let. Rozšířil se díky rozpínavosti starověkého Říma. Kaštany byly tehdy potravou chudých, a tak byly vysazovány kaštanovníkové sady. Vzrostlý kaštanovníkový les je velmi působivá záležitost, dnes je možné narazit na něj v hornatých krajích středozemní oblasti. Jeho dřevo je velmi kvalitní, tvrdší než bukové, na jihu Evropy se používalo k výrobě sudů. V ČR je největším evidovaným památným stromem dvouset letý Damický kaštanovník, vysoký 21 metrů s obvodem kmene 495 cm. Na jihu Evropy však nalezneme staleté stromy s obvodem 15 metrů.